Rendement van Geluk #1

Soms gaat het ineens heel snel. De keuze om me beroepsmatig te focussen op geluk was er al even. En ineens kwam het in een stroomversnelling. Action for Happiness Nederland kwam op mijn pad, mijn website was klaar, de eerste workshops over geluk vielen in de smaak, mijn droom ‘Brabant de gelukkigste provincie’ kwam een stap verder, interviews met de media voor de eerste workshop ‘Exploring what matters’ in Brabant… Voordat ik het besefte, zat ik er middenin. Amper tijd om te starten met mijn blog over geluk. Inspiratie was er genoeg. Nu is het dan zo ver: Geluksblog #1: Rendement van Geluk.

Baking Power als winnaar

Geluk loont

Geluk is een uitermate boeiend thema. Iedereen wil gelukkig zijn en dat is al zo sinds mensenheugenis. De oude filosofen hadden dit inzicht al en ook in het huidige tijdperk, of juist in dit tijdperk, heeft de wens om gelukkig te zijn niet aan kracht ingeboet. Toch is het onderwerp geen gemeengoed in ons alledaagse gesprek. Althans dat was zo. Afgelopen zondag besteedde VPRO Tegenlicht zelf een hele uitzending aan ‘Rendement van Geluk’ en gisteren was ik aanwezig bij de Tegenlicht Meet Up bij Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Een hele zaal vol met een gemêleerd gezelschap. Jong en oud, ondernemers, studenten, mannen en vrouwen.
Leuk onderdeel van de avond waren de pitches van 4 start-ups die allemaal bijdragen aan geluk. De winnaar waren de meiden van Baking Power die slachtoffers van vrouwenhandel proberen te helpen door hun bakkerij. Dit Nederlandse sympathieke concept heeft veel weg van Greystone Bakery die ook in Tegenlicht zaten met hun unieke doel: ‘We don’t hire people to bake brownies, we bake brownies to hire people’. Prachtig businessmodel!

Rendement van geluk
De vraag die aan bod kwam tijdens de Meet Up was: ‘is geluk nou een hype of een nieuw economisch en maatschappelijk paradigma’? Voor een definitief antwoord lijkt het nog net iets te vroeg. Wel is er een groeiend besef dat geluk van mensen een relevant onderwerp is. Mensen die gelukkig zijn, kunnen de beste versie van zichzelf neerzetten. Ze zijn socialer, hebben betere relaties, zijn veel flexibeler, creatiever en meer open. En ze zijn vooral ook innovatiever, gezonder, minder ziek en kosten de maatschappij minder geld.  Om al die reden staat geluk steeds hoger op de agenda. Zowel van de politiek, van organisaties als bij de mensen thuis. Geluk rendeert, zowel sociaal, financieel als maatschappelijk.

Geluk is een groeimarkt
Wat ik zie, is dat geluk een groeimarkt is. Je ziet het terug in de groei van het aantal publicaties, congressen en seminar over dit onderwerp maar ook in de groei van het aantal boeken over geluk, bedrijfsadviseurs en ondersteunende apps. En nu dus ook een onderwerp in een trend-signalerend televisieprogramma. Ik hou het allemaal bij omdat het mijn werk is, omdat het mij mateloos boeit en omdat er nog zoveel interessante informatie te delen is waar we allemaal ons voordeel mee kunnen doen. Ik vind het leuk om dit te delen via mijn ‘geluksblog’.

Volgende keer besteed ik aandacht aan het nieuwe ‘2016 World Happiness Report’. Waar staan wij als Nederland en hoe doen we het ten opzichte van andere landen?

Ik wens je een mooie dag!

‘Over wat LOONT.’  is het blog van Jeanne Estourgie-Roefs over interessante ontwikkelingen en inzichten, inspirerende mensen en ‘eigen gedachten’ over betekenis en geluk. Zowel vanuit persoonlijk, bedrijfsmatig als maatschappelijk perspectief.

We vinden het leuk als dit deelt!

1 reactie op “Rendement van Geluk #1

  1. ha jeanne, leuke blog, ik ben er part-time ournalist en docent creativiteitsontwikkeling en zingeving. Ik bezig met een boek over creativiteit in zorg/onderwijs en ben erg benieuwd waar je ontdekt hebt dat geluk leidt tot meer flexibele, open en creatieve mensen. Heb je voorbeelden, literatuur e.d. die zoiets kunnen ondersteunen? Zou je me erg gelukkig mee maken als je een paar suggesties zou kunnen doen! En wellicht komt het dan ook in mijn boek terecht…
    Tip van mij: boek van Ap Dijksterhuis over geluk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *